Samenwerking op kantoor heropleven met nudging technieken

Louise Hallet - Business Manager at Evertys
Geschreven door
Louise Hallet
  • 02 min. leestijd
  • Latest Insights
  • Human Resources

Als Business Manager in het HR-veld had ik recent het voorrecht om deel te nemen aan een masterclass georganiseerd door AG Health Partner. Tijdens deze sessie hebben verschillende sprekers ons gezamenlijk laten verkennen hoe werkgevers hun werknemers kunnen aanmoedigen om terug te keren naar kantoor.

Ik wil de nadruk leggen op het belang van het woord "aanmoedigen" omdat het nauw verbonden is met het concept van 'Nudging'.

In een recente LinkedIn-poll die ik plaatste, ontdekte ik dat 44% van de respondenten nog nooit van dit concept had gehoord, en 23% dacht er enige kennis van te hebben.

In het kort: Nudging is een techniek van zachte beïnvloeding gericht op het beïnvloeden van het gedrag van individuen door subtiele suggesties en positieve prikkels, zonder gebruik te maken van dwang of verboden. Dit concept valt op door zijn toewijding aan het uiteindelijke welzijn van individuen.

Uit meerdere enquêtes blijkt dat werkgevers niet tegenstandig zijn tegenover thuiswerken, en sommigen geloven zelfs dat bepaalde taken productiever kunnen zijn wanneer ze vanuit huis worden uitgevoerd. Ze willen de voordelen van terugkeer naar kantoor (zelfs gedeeltelijk) benadrukken, met positieve effecten op communicatie, kennisdeling en relaties tussen collega's.

De uitdaging waar we vandaag voor staan, is dat thuiswerken bijna wordt gezien als de norm, aangezien het verplicht was tijdens de Covid-19-pandemie. Het wordt nu beschouwd als een verworven recht, wat leidt tot het zogenaamde endowment-effect. Als we thuiswerken willen verminderen, kan het worden gezien als een inperking van de rechten van werknemers.

Mogelijke oplossingen om een soepele overgang te waarborgen, omvatten:

  • Bespreken van de aanpassingen van thuiswerk naar kantoorwerk
  • Kantoorherinrichting
  • Het organiseren van kwaliteitsmomenten met uw team

Het draait allemaal om het opnieuw voorstellen van het welzijn van medewerkers op een positieve, rustige en vreugdevolle manier om natuurlijk hun terugkeer aan te moedigen.

Bij Evertys bestaat er geen strikte regel met betrekking tot thuiswerken. We bespreken het transparant met onze manager en proberen vooral op dezelfde dagen op kantoor te werken om een meer samenwerkende en productieve omgeving te bevorderen. Dit biedt ons vaak mogelijkheden om als team een band op te bouwen, of het nu tijdens werkgerelateerde vergaderingen face-to-face is of zelfs buiten kantoor, zoals samen lunchen.

Terug naar het overzicht